Feeds:
Posts
Comments

Archive for March, 2009

Walaupun blog ini bernama Ini Sejarah Kita(ISK) , mungkin ramai yang berasa agak pelik kerana artikel2 dan bahan2  yang saya upload tidak banyak mengenai modul ISK itu sendiri (bagi yang belum pernah mendengar penyampaian ISK dan tidak ada idea langsung tentang apa itu ISK, jangan segan2 untuk bertanya bila dan di mana program ISK yang seterusnya).

Apabila disebut ISK, ramai yang mungkin terbayang graf turun naik umat Islam, hadith logam, kisah robot  dicabut bateri, madrasah Rasulullah, Sumayyah yang syahid sebelum berhijab, pak mat dan pak tam  si penangkap ikan, lawyer memperkudakan engineer, lasso-melasso, kehebatan Muhammad al-Fateh dan tenteranya, Umayyah vs Abbasiyyah,  Barat yang dilanda budaya hijau, Utbah membawa kuda ke Laut Atlantik, tamadun yang berdakwah dan lain2. (kalau tak faham istilah2 ni, memang sure kena pergi dengar ISK ..)

graf yang telah membuka mata hati ramai orang

graf yang telah membuka mata hati ramai orang

Saya akui, tujuan asal saya menulis blog ini adalah bagi mempromosikan perkara2 tersebut. Tetapi, jika diteliti dengan lebih mendalam, ISK itu sebenarnya membawa mesej yang sangat luas. Pendengar yang berbeza bisa saja mendapat pemahaman yang berlainan setiap kali mengikuti penyampaian ISK. Saya sendiri sudah tidak ingat berapa kali menadah telinga dan mata(jangan lupa hati!) mengikutinya – yang penting lebih daripada 10 kali.. Dan setiap kali itu jugalah saya beroleh kefahaman baru dan dapat melihat dari sudut pandang yang lain. Tidak keterlaluan jika dikatakan ISK boleh diekstrapolasi hingga menjadi kerangka pemikiran(mindset) dan manhaj hidup seseorang muslim.

ISK menjawab tujuan hakiki  kita diciptakan ke dunia, mengapa dunia sebegini parah, apakah di sana ada harapan untuk perbaikan, tindakan yang patut diambil seorang yang mengaku dirinya muslim, dan bagaimana langkah bermula harus disusun.

Justeru, segala bahan dan artikel dalam blog ini adalah luahan fikrah hidup dan manifestasi amal seorang individu yang begitu terkesan oleh ISK.

Read Full Post »

Weekend yg lepas, saya berkesempatan mengikuti Explorace di Manchester bersama ikhwah2 serata UK. Disebabkan xde masa nak tulis pengalaman sendiri, dan terjumpa pulak entry best sorang member ni yg satu kumpulan pula dengan saya, so saya post kan sajalah entry dia ni. Banyak pengalaman saya lebih kurang sama jer mcm dia.

assalamualaikum wbt..

ni merupakan post pertama bulan mac..da lame x menulis,mungkin kerana byk keje..mungkin juga kerana ade komitmen laen..tp yg pasti, kemalasan lah yg mendapat peratusan tertinggi klu dibuat survey sbb2 lambat update blog..hehe :p (sekadar intro)

bila sebut perkataan lamb ribs, mesti terlintas Manchester di akal fikiran, lbey2 lagi undergraduates kt Leeds nie..klu sebut psl Manchester plak..klu org luar,mesti mereka lebih menjurus kepada Manchester United atau Old Trafford, tp tidak pada kami..walaupun tidak sampai 6 bulan bermukim di bumi UK ni, bile sebut Manchester, Rusholme laa yg menjadi pujaan hati..dan di sini lah kite bley jumpe hidangan terhebat di bumi UK ni, lamb ribs KFC (mcm promote la plak)..KFC bukan asal dari Kentucky, tp Krunchy~~hehe :p klu kt Msia kite ade syurga langsir kt Tangkak, kt cni ade syurga makanan plak~~ (xtau syurga mknn kt Msia ape =pp)

tp kita tinggal kn dlu ape2 psl lamb ribs nie..bukan itu yg ingin dibicara kn, tp xtvt yg telah dijalankn pada sabtu yg lepas..atas inisiatif Nugeb dan rakan2ny, telah diadakan Tamrin Rijal..name komersil ny, EXPLORACE laa kn~~klu nk lagi komersil, TREASURE HUNT~
mmg menarik idea dorg..lbey2 lg bab kne jln kaki 1 manchester..pedih beb..smpi skrg x ilang lg sakit nih~~haha =pp lg mencabar dari pengalaman berjalan kaki dari RCSI ke UCD..(igt kn dekat..haha )

nk dipendekkn cite,ak dpt satu grup ngn Pojie Soton ngn Wan Jo Lancaster..bukan nk bangga la kn..tp kitorg lg cket je nk mng..haha :p tp alhamdulillah, sume cekpoint berjaya ditemui tanpa masalah..kitorg jln,tau2 je jumpe dorg..mmg Allah permudahkan laa.. Masya ALLAH~~Allah telah berkehendak akan hal itu~~ tanpa bantuanNya mungkin kami smpi lambat, pas2 menyebabkn kawan2 yg smpi awal kne tunggu dalam kelaparan, menanti dgn sabar walaupun da ade mknn yg sedap depan mata~~

“Sesungguhnya menanti sahabat yg sedang berjuang menuju ke garisan penamat adalah lebih mulia dari menikmati nikmat Tuhan di kala ada di kalangan kita yg sedang menderita”

syukur, x smpi dua jam kemudian..dengan segala kudrat yg ade..kumpulan Hazman (bkn name sebanar) berjaya menemui jalan yg benar..sambutan mcm VIP diterima mereka~~
dan ganjaran nye, NASI LEMAK BERSAMA SAMBAL YG SGT SEDAP menjadi juadah pengalas perut pd akhir perlumbaan..ditekan kn sekali lagi,hanya pengalas perut~~

breakfast dan taaruf sebelum explorace

breakfast dan taaruf sebelum explorace

Explorace bermula

Explorace bermula

gambar-21

boleh guna basikal ke? xpe,dia organizer

sambil mencari checkpoint, kena hafal ayat

sambil mencari checkpoint, kena hafal ayat Quran !

klu nk describe secara detail mungkin x cukup mase dan tenaga kot, memandangkan assignment 2000 words essay pon x siap lagi..hmmm,tp nk kate kt cni..KEMENANGAN YG SEBENAR hanyalah milik Allah SWT..bak kate saudara Pian, kita punye hidup ni, kite perlu ade matlamat, dan kite tau ape yg kite perlu utk capai matlamat 2..dan sesungguhnya matlamat yg plg besar..yg patot ade pada setiap individu bergelar MUSLIM adalah syurga yg kekal abadi..

nk dijadikan analogi kt cni..dlu mase kecik2 mesti kite dah ade cita2 kn..klu diri ni sendri,cita2 mmg sntiase berubah2..darjah 1 nk jd arkitek sbb name die mcm bes..pas2 naek darjah 4 cam2 nk jd akauntan,pas2 dari form 3 smpi la dlm form 5 nk jd engineer plak..tp engineer nie kn byk cabang..mase form 3 igt nk wat civil engineering, pas2 da nk dkt2 form 5 tuka nk wat aeronautik plak..tp sbb benci gile ngn fizik time 2, plus mase apply scholarship JPA die x ltk option KEJURUTERAAN yg spesifik..ade kejuruteraan Jepun,Korea, ngn France klu x silap, so ngn selambe nye ak pilih PERUBATAN..zassss~~mantap x~~haha :p tp rupe2 nye rezeki ak bkn nk jd doktor~~ ak plih kos laen yg pada fikiran ak time secara ikhlasnya,ak x tau langsung mende ape yg ak akan belajaa nnt..yg ak tau,ak x nk belaja fizik dah~~haha :p alamak,da jd cite laen la plak..

berbalik kpd analogi td, bile kite bercita2 nk masuk bidang Sains, mesti laa kite perlu berusaha utk masuk sekolah aliran Sains..xkn plak nk masuk Sekolah Teknik or Vokasional kn ( no offense)..so, bile kite masuk Sekolah Sains misalnye,kite da bley nmpk yg cita2 kite semakin dekat..dan cite2 xkn tercapai dgn hanya masuk sekolah yg terbaek je..kite perlu gak usaha utk mencapai apa yg diperlukan utk masuk uni plak..jadi dari analogi ni,cube kite filirkan kembali pada CITA2 AGUNG kite..untuk mencapai al-JANNAH..sume org tau,klu nk ke sane kne AMAL MAARUF NAHI MUNKAR..so,ape usaha kita?? xkn nk wat baek jee tanpa strategi..di sini lah peri penting nye program USRAH sbg contoh, andai masa ini je la yg kite ade utk muhasabah kembali diri sendri..utk saling mengingati dan utk mkn bersama2(optional ;p)

Kudos buat teman2 Manchester yg berjaya dlm task mereka..semoga usaha mereka menaekkn semangat lokaliti laen utk same berjuang aktif dlm seni kehidupan ini..AMEEN~~

Wallahua’lam~~

Dipetik daripada   http://shahremyjaies.blogspot.com/2009/03/explorace-lamb-ribs.html

Read Full Post »